Dl-Dv 08.30 - 15.00 93 888 00 50

Fires i mercats

.

Les fires centenàries, històriques i arrelades, que es celebren anualment ens parlen de d’origen ramader de la comarca: la fira de la transhumància de Santa Creu de Jutlgar, la fira del Jovent d’Alpens, la fira de l’Hostal del Vilar de Sant Agustí de Lluçanès o les fires de Sant Jaume i de Santa Llúcia de Prats de Lluçanès, són testimonis de d’activitat transhumant del Lluçanès. Dedicada al món dels traginers trobem la fira de la Candelera a Perafita, on destaquen el passant i les curses de cavalls, i relacionada amb el medi ambient i la sostenibilitat, la fira de Natura i Muntanya de Sant Bartomeu del Grau.

Els carrers alegres dels pobles del Lluçanès s’omplen de colors i olors a través dels mercats com el Mercat setmanal dominical de Prats de Lluçanès, documentat a finals del segle XVII, 1681.

 

MERCATS

Mercat setmanal (diumenge)

Prats de Lluçanès

Cada diumenge al matí es celebra el mercat setmanal a Prats de Lluçanès pels diferents carrers del poble que s’omplen de variades parades on s’hi pot comprar fruita i verdura, roba, objectes de la llar, accessoris, complements, flors i plantes, formatges, embotits, i un seguit de productes de la terra i de temporada.
Un mercat que es documenta a finals del segle XVII (1681).

Per descobrir més…

Lloc d’interès:
Poble de Prats de Lluçanès


FIRES

 

Febrer


Fira de la Candelera

Perafita

La Fira de la Candelera, també anomenada del cavall, és de caire tradicional i dedicada al món dels traginers. En honor a la Verge Candelera (dia 2 de febrer) i a Sant Antoni (17 de febrer), es celebra el primer diumenge de febrer i correspon a la festa Major d’hivern de Perafita.

Per descobrir més…

Lloc d’interès:
Poble de Perafita


Març


Fira de Natura i Muntanya

Sant Bartomeu del Grau

La Fira de Sant Bartomeu del Grau dedicada a la Natura i Muntanya es celebra el primer cap de setmana de març. La fira es centra a donar a conèixer aspectes relacionats amb el medi, fomentant les activitats de lleure al territori, prioritzant aspectes de sostenibilitat i respecte pel medi natural.

Per descobrir més…

Lloc d’interès:
Poble de Sant Bartomeu del Grau


Maig


Fira de la Transhumància

Santa Creu de Jutglar

Es celebra el primer diumenge de maig, i tal com diu el seu nom té un origen ramader i neix en el context de la transhumància dels ramats que pujaven de les planes cap a les zones altes de pastura durant la primavera.

A Santa Creu de Jutglar hi conflueixen dos dels principals camins ramaders que travessen el Lluçanès.

Per descobrir més…

Lloc d’interès:
Poble de Santa Creu de Jutglar


Fira del Jovent

Alpens

La fira del jovent té lloc el penúltim diumenge de maig. Està documentada des del 1797 i es tractava d’una fira principalment de caràcter ramader que es centrava en els negocis entorn a la ramaderia.Actualment la Fira de Maig es tematitza alternant els dos grans emblemes del poble: La Forja (anys parells) i la Batalla d’Alpens (anys imparells).

Per descobrir més…

Lloc d’interès:
Poble d’Alpens


Juliol


Fira de Sant Jaume

Prats de Lluçanès

La Fira de Sant Jaume es celebra el diumenge més proper a la festivitat Sant Jaume, el 25 de juliol. És una fira centenària on es pot gaudir de diversos actes durant tot el cap de setmana, com espectacles, exposicions, xerrades, sent el principal atractiu el diumenge amb les parades d’artesans, firaires, entitats.

Per descobrir més…

Lloc d’interès:
Poble de Prats de Lluçanès


Setembre


Fira de l'hotal del Vilar

Sant Agustí de Lluçanès

Cada 28 de setembre es celebra la Fira de l’Hostal del Vilar, una de les fires més importants que tenia Catalunya d’origen ramader vinculada a l’antiga activitat de transhumància. A l’esplanada davant de l’Hostal del Vilar s’hi aplegaven les grans ramades transhumants de bestiar de llana procedents de les altes pastures del Pirineu de retorn cap als seus llocs d’origen.

Per descobrir més…

Lloc d’interès:
Poble de Sant Agustí de Lluçanès


Octubre


Fira del Bolet

Sant Boi de Lluçanès

La Festa del Bolet es celebra a l’octubre a Sant Boi de Lluçanès, en plena època boletaire. Al llarg de la jornada festiva, s’organitzen diferents activitats per a tots els públics, totes elles centrades en aquest producte tan preuat, com per exemple una sortida per anar a collir bolets, exposició dels bolets, concursos, parades, xerrades i un multitudinari dinar popular!

Per descobrir més…

Lloc d’interès:
Poble de Sant Boi de Lluçanès


Tocats pel Bolet

Prats de Lluçanès

Arribada la tardor i en ple temps de bolets, es celebra la festa “Tocats pel Bolet” a Prats de Lluçanès. Tot un cap de setmana farcit d’activitats relacionades amb el món boletaire, organitzat per l’Ajuntament de Prats i la Unió de Botigues i Comerciants: degustacions de cuina amb bolets, parades, mostra de bolets, activitats infantils, concursos, tallers, sortides a la natura, etc.

Per descobrir més…

Lloc d’interès:
Poble de Prats de Lluçanès


Fira de formatge de pastor i llet crua

Olost

Com a bona terra de ramats, Olost celebra la Fira del Formatge de Pastor i Llet Crua de Catalunya al mes d’octubre. Pastors vinguts d’arreu de Catalunya t’ofereixen formatges de vaca, ovella, cabra i de búfala. No te’ls perdis!

Per descobrir més…

Lloc d’interès:
Poble d’Olost


Novembre


Fira de les Bruixes

Sant Feliu Sasserra

El dia 1 de novembre, per Tots Sants, i durant tot el dia es pot visitar la Fira de les Bruixes, una cita cultural on el teatre al carrer, la història i els millors productes artesans es troben per vestir la respresentació dels processos i judicis de bruixes que es van dur a terme al poble durant el segle XVII. La fira la formen parades de productes artesans, comerç local, representacions teatrals, dansa i música.

Per descobrir més…

Lloc d’interès:
Poble de Sant Feliu Sasserra


Fira d’en Rocaguinarda

Olost

Fira tematitzada pels carrers del casc antic d’Olost, amb espectacles teatrals i escenes ambientats en l’època del bandolerisme (segle XVII). Al llarg de tot el dia més de cent personatges fan reviure la llegenda del bandoler Perot Rocaguinarda (únic personatge real que apareix al Quixot), un dels bandolers més populars de l’època moderna, que enfrontava dues faccions: els Nyerros i els Cadells. 

Per descobrir més…

Lloc d’interès:
Poble d’Olost


Fira d'Oristà

Oristà

La fira d’Oristà es celebra a finals de novembre, el cap de setmana abans de la Festa Major del poble que és el 30 de novembre. La fira consisteix en una demostració de productes artesanals i es desenvolupa al centre del nucli urbà d’Oristà, bàsicament a la plaça Major i a la plaça de l’església. Compta amb diverses parades de productes fets a mà, de bona qualitat i d’artesania tradicional tant de gent del propi nucli com forans.

Per descobrir més…

Lloc d’interès:
Poble d’Oristà


Desembre


Fira de Santa Llúcia

Prats de Lluçanès

La Fira de Santa Llúcia és un esdeveniment es celebra el diumenge proper a Santa Llúcia (13 de desembre). Propera a les dates nadalenques, els torrons, neules i pessebres comencen a fer acte de presència. És una fira de tradició centenària que s’ha realitzat de forma continuada des del S. XVIII, dedicada especialment a l’agricultura i la ramaderia.

Per descobrir més…

Lloc d’interès:
Poble de Prats de Lluçanès