El poble és conegut per la gran trajectòria en el món de la forja que queda reflectit en les nombroses obres del ferrer Joan Prat 1898-1985, que es conserven als carrers i places de la població.
Alpens és un bonic poble de muntanya situat a nord del Lluçanès (comarca d’Osona), de carrerons estrets amb cases de pedra de portals i finestres amb llindes decorades amb les dates d’edificació dels segles XVII i XVIII i els noms dels constructors. És remarcable l’harmoniosa plaça allargada, amb edificis de pedra uniformes, on es troba la casa de la vila.
Destaca també l’església parroquial de Santa Maria és un edifici barroc-neoclàssic. El poble és conegut per la gran trajectòria en el món de la forja que queda reflectit en les nombroses obres del ferrer Joan Prat 1898-1985, que es conserven als carrers i places de la població: reixes, baranes, picaportes, fanals, així com la escultura del Manelic, una de les seves obres destacades, la trobem enmig del casc antic al carrer de la placeta que porta precisament el seu nom.
Alpens acull cada dos anys la Trobada Internacional de Forjadors durant la Fira del Jovent (penúltim cap de setmana de maig). Durant el cap de setmana, els forjadors de la trobada esculpeixen una escultura creada col·lectivament que s’instal·la al poble en la culminació de la fira.
Tot el terme pertanyia a la demarcació del castell de la Guàrdia de Ripoll, prop del santuari de Santa Margarida de Vinyoles, dins el terme de les Llosses, i era format per les parròquies de Santa Maria d’Alpens i de Sant Pere de Serrallonga.
A Alpens s’hi va produir una de les batalles més conegudes del segle XIX en el marc de la Tercera guerra carlina: la batalla d’Alpens, per la qual les forces carlines de l’Infant Alfons i de Savalls derrotaren la columna republicana del brigadier Cabrinetty, que hi perdé la vida, els dies 9 i 10 de juliol del 1873. Els carlins guanyaren aquí l’anomenada batalla d’Alpens, i el pretendent Carles VII féu encunyar una medalla commemorativa i donà a Savalls el títol de marquès d’Alpens.
Disposa de dues terrasses on relaxar-se, un ampli jardí amb barbacoa i zona per menjar a l’aire lliure.
Un mas situat al punt més alt d’Alpens, des d’on es gaudeix de les millors vistes del poble
Situada al carrer Graell d’Alpens, antiga entrada principal del poble i un del més emblemàtics de la població pels fets històrics que hi van succeir durant la tercera guerra carlina (1873).
Les Pallisses és un habitatge de planta baixa (a peu de carrer) que té la consideració d’habitatge d’ús turístic.
Ca la Cèlia és una casa acollidora casa situada a Alpens, de dues plantes que té la consideració d’habitatge d’ús turístic.
Aquesta casa del segle XVI de turisme rural totalment independent, està restaurada totalment respectant l’estil original, tota de pedra.
Amb ganes de continuar el camí marcat per gairebé 50 anys d’experiència, segueixen compromesos amb la qualitat artesanal i en oferir bons productes.
Dansa cerimonial, interpretada per joves de la vila, que s’interpreta des de finals del segle XVIII a la plaça Major d’Alpens.
Alpens celebra la festa Major del poble en honor als sants patrons Sant Cosme i Sant Damià cada 27 de setembre.
Aquesta passejada combina descobrir part del nucli antic del poble, passant per punts de la Ruta de la forja.
Ens enfilem al Puigcornador, on gaudirem de vistes al Pirineu i altres fites prepirinenques com el Pedraforca.
Alpens rep durant aquests dies molts visitants interessats en conèixer l’ofici de forjador, que semblava desaparegut i en canvi continua ben viu.
Es tracta d’una fira ambientada en la Batalla d’Alpens (segle XIX) que succeí durant la tercera guerra carlina.
Aquesta font era utilitzada pels veïns del poble per proveir-se d’aigua i per a rentar la roba.
Als peus del mirador es pot observar el bonic poble d’Alpens des d’un punt elevat.
Alpens rep durant aquests dies molts visitants interessats en conèixer l’ofici de forjador, que semblava desaparegut i en canvi continua ben viu.
Alpens està declarat com a punt d’Interès Artesanal pel consorci d’Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya.
Aquesta església es trobava dins l’antic terme del castell de la Guàrdia, de la comarca del Ripollès.
Fins al segle XIII era anomenada de Vilallonga i es trobava dins l’antic terme del castell de la Guàrdia, a la comarca del Ripollès.
Des del campanar de Santa Maria d’Alpens sembla ser que es va disparar el tret que va matar el brigadier Josep Cabrinetty, el 9 de juliol de 1873.
c/ Vell, 3
08515 – Santa Creu de Jutglar (Olost)
93 888 00 50
turisme@ consorci.llucanes.cat
Horari d’atenció al públic:
de dilluns a divendres de 8.30h a 15:00h