El poble està vertebrat per antics carrerons dels segles XVII i XVIII que conserven portals amb llindes datades d’aquests segles i petites places que s’adapten a la pendent del terreny.
Sant Boi de Lluçanès és un bonic poble situat al nord-oest del Lluçanès, envoltat per muntanyes i serralades, enmig de boscos i camps de conreu. El poble està vertebrat per antics carrerons dels segles XVII i XVIII que conserven portals amb llindes datades d’aquests segles i petites places que s’adapten a la pendent del terreny. Domina la majestuosa església parroquial, situada en un punt elevat i que es fa visible des de molts punts del terme municipal. L’església conserva un dels tresors de l’art barroc més importants de tot Catalunya: 8 retaules originals barrocs.
Al voltant del poble abunden les fonts i indrets frescals, ideals per passar una estona tranquila gaudint de la natura: La Font dels Plàtans, la font de la Talaia, o la font de la Prada en són alguns exemples. Un altre indret imprescindible és el Roure de la Senyora, un immens roure centenari, catalogat com a arbre monumental.
El poble és reconegut per l’excel·lent pa que s’hi pot comprar, la qualitat en restauració i els productes locals.
Fulletó de Sant Boi de Lluçanès – PDF
El terme i la parròquia de Sant Boi s’esmenten ja l’any 905 a l’acta de consagració de Santa Maria de Lluçà i depenia dels senyors de Lluçà. El terme, però, se’n desmembrà molt aviat. Concretament l’any 962 la comtessa Riquilda el llegà a la seu de Vic. Legat que no tingué efectes fins al 933 en què el bisbe de Vic pactà amb el noble Sendret de Gurb i per una permuta, els Bisbes de Vic passaren a ser els senyors del terme que l’incloïa una gran part del terme de Perafita.
El terme es repartia en grans propietats o viles rurals, formades per masos més petits a seu voltant. Entre els de més renom i que encara existeixen com a cases pairals podem anomenar el Vilar, Vilarrasa, Viladecans, …
Els bisbes de Vic regien el terme a través d’un batlle que solia ser l’hereu de Vilarrassa dels que se’n coneix la genealogia des de l’any 1134, en què Benet de Vilarrasa ja era batlle.
La població actual de Sant Boi va començar a formar-se a mig segle XVI tot i que amb anterioritat ja existia un petit nucli de cases agrupades a l’entorn de l’església, però van desaparèixer pràcticament al segle XIV pel despoblament que ocasionà la Pesta Negra. L’any 1553 el nucli era de 10 cases, el 1626 el cens parroquial era de 86 cases amb un total de 518 habitants. El 1782 són 180 les cases i 800 els seus habitants, arribant a un máxim de 1043 persones l’any 1860. Actualment el cens de població és de 532 persones.
Una casa familiar de gairebé 1000 anys d’història i que actualment encara hi perdura el seu llinatge.
Aquí podreu descansar tranquil·lament a l’hamaca, mentre els nens juguen a la caseta, els gronxadors o a tennis de taula.
Petita àrea propera al nucli urbà de Sant Boi de Lluçanès
S’organitzen diferents activitats per a tots els públics, totes elles centrades en aquest producte tan preuat.
Venda de productes d’alimentació, frescos, productes locals i de proximitat del Lluçanès, plats preparats per emportar, complements i articles de regal.
Betara ensenya com és una ramaderia ecològica a Catalunya, d’una manera didàctica i divertida. Formen part de la Ruta de la Llet.
Elaborant pa amb blats antics com espelta florence aurora, forment i xeixa. Ofereixen varietat de pa tradicional, brioxeria i coques. Formen part de la Ruta del Pa.
Es celebra per la Mare de Déu d’agost, el 15 d’agost, dia en què es festegen els actes de caràcter més tradicional.
Una entretinguda i agradable ruta per descobrir els detalls i curiositats de l’apassionant món dels bolets mentre caminem envoltats de natura
Itinerari circular que sortint de Sant Boi de Lluçanès, convida a descobrir els vessants i el santuari dels Munts, preciós cim i mirador del Lluçanès, entre boscos de roures i pi roig.
És un petit espai ombrejat sota dos grans plataners on hi ha un banc i taules de pedra.
Al costat de la font es troben diversos bancs i taules, ideals per passar una bona estona a la fresca.
La col·lecció de fòssils del museu, consta d’uns cinc mil exemplars i d’unes 70 espècies diferents, la majoria són marines i provenen de terrenys sedimentaris.
Els retaules barrocs de Sant Boi de Lluçanès constitueixen un conjunt excepcional de l’art barroc i neoclàssic de Catalunya.
Sant Salvador de Bellver és una església romànica situada a l’extrem nord oriental del terme municipal de Sant Boi de Lluçanès a la punta d’una carena que domina la part de tramuntana de la Plana de Vic.
L’interior de l’església conserva un conjunt excepcionals de 8 retaules barrocs i neoclàssics que representen un patrimoni artístic molt valuós i singular que es va salvar de la Guerra Civil espanyola.
c/ Vell, 3
08515 – Santa Creu de Jutglar (Olost)
93 888 00 50
turisme@ consorci.llucanes.cat
Horari d’atenció al públic:
de dilluns a divendres de 8.30h a 15:00h