La ruta de la tòfona és una ruta turística agroalimentària lligada al coneixement al voltant de la tòfona, un producte de gran valor gastronòmic i de propietats excepcionals. El Lluçanès és un territori que reuneix les condicions climàtiques, les característiques del terreny i una vegetació idònies per al desenvolupament de la tòfona.
Existeixen principalment dues temporades per aquest producte al Lluçanès: la temporada d’estiu (per la tòfona anomenada blanca o d’estiu “tuber aestivum”), des de l’1 de maig, en plena primavera, fins a mitjans d’agost i la temporada d’hivern des de mitjans de novembre fins a finals d’hivern, al març, per la tòfona negra o d’hivern “tuber melanosporum”.
La tòfona és un producte molt preuat que creix en entorns naturals però del qual se’n desconeixen moltes de les seves propietats. A través d’aquesta proposta d’activitats i de la mà dels diferents agents del territori que en formen part, podreu descobrir la seva producció, conèixer les seves qualitats i propietats, i tastar les tòfones.
Una experiència per a tots els sentits !!
Activitat de coneixement i difusió de la tòfona per tal de posar en valor aquest apreciat producte de la terra, a la Catalunya Central i al Lluçanès, de gran valor gastronòmic.
L’activitat consisteix en una visita a la plantació tofonera dels propis productors, Noir et Blanc, per tal d’explicar què són les tòfones, mostrar com es busquen, com es guarden, o com s’utilitzen. Es pot escollir dos tipus de visita:
Santa Eulàlia de Puig-oriol (Lluçà)
Activitat a domicili / cases de turisme rural, del Lluçanès
Activitat de Tast/Maridatge de diferents tòfones fresques amb vins i destil·lats de la mà de David Gomis (sommelier, maître i cuiner) que us portarà a gaudir d’una experiència única i intensa al voltant d’aquest petit tresor de la terra, de propietats gastronòmiques molt valorades.
Lloc a convenir
c/ Vell, 3
08515 – Santa Creu de Jutglar (Olost)
93 888 00 50
turisme@ consorci.llucanes.cat
Horari d’atenció al públic:
de dilluns a divendres de 8.30h a 15:00h