Olost és un bonic poble que es pot reconèixer des de lluny pels dos campanars de l’església de Santa Maria.
Olost és un bonic poble, situat en una petita vall solcada per la riera d’Olost, de petits comerços, que es pot reconèixer des de lluny pels dos campanars de l’església de Santa Maria. Segons explica la llegenda, un matrimoni va prometre un campanar nou si la verge els donava un fill; i van tenir bessonada!
Es tracta d’un nucli gran, en relació als que l’envolten en la zona del Lluçanès, que ja s’estenia des del serrat de Sant Adjutori fins a la riera d’Olost ja en època moderna (segles XVII i XVIII). El centre neuràlgic d’Olost és la plaça Major, a on es troba l’església parroquial i la casa de la Vila. Des d’aquest punt es vertebra el nucli, tant antiga com actualment. Entre els carrers bastits al llarg dels segles XVII i XVIII es poden comptar a l’oest de la plaça Major el carrer Berga, un dels més llargs del nucli, el carrer Gelada, el carrer Nou i el carrer de Sant Adjutori, situat a la carena. També compta amb el Raval del d’Olost, amb cases conservades als carrers Raval del Mig i Raval de Baix. En aquests carrers més antics es poden observar cases bastides amb murs de maçoneria de pedra que conserven llindes datades que indiquen dates de construcció dels segles XVII i XVIII.
Recomanem pujar al mirador de Sant Adjutori, on hi ha l’ermita i turó des d’on es poden observar unes boniques vistes panoràmiques del poble i les muntanyes a l’horitzó que tanquen l’altiplà del Lluçanès: des del paisatge agrari i forestal del Lluçanès fins a Montserrat, passant pel Pirineu oriental al nord.
La primera documentació coneguda sobre Olost és del 908 dc. Es tracta d’una venda de terres a la demarcació de l’església de Santa Maria d’Olost. Durant l’Edat Mitjana, Olost va ser una de les poblacions amb més pes del Lluçanès. Amb la construcció del castell d’Olost el segle XI començà la llinatge dels senyors d’Olost. Dos-cents anys més tard, el 1230, els senyors d’Olost s’uniren per matrimoni amb la família dels Peguera, que s’instal·laren al Lluçanès i van acabar posseint, gràcies a la compra de la baronia de Lluçà, la major part del Lluçanès.
Des de la meitat del segle XVIII fins a la meitat del XIX, Olost va viure un gran creixement econòmic i demogràfic gràcies a la implantació d’indústries tèxtils. De totes maneres, durant la primera meitat del XIX, va ser, com altres pobles del Lluçanès, un dels escenaris de les guerres carlines. El 1835 els carlins van atacar i ocupar el poble, en mans fins llavors dels isabelins, i van cremar l’església.
Una casa rural singular on podràs gaudir d’un turisme rural amb encant i de qualitat, situada en un entorn de boscos i amb unes vistes privilegiades.
Podreu gaudir del paisatge, la natura, la fauna, les rutes del romànic, els esports d’aventura, l’art o la gastronomia.
Masia del segle XVIII, de pedra, restaurada i adaptada per al turisme rural, amb innovacions pròpies de l’època actual.
Pastors vinguts d’arreu de Catalunya t’ofereixen formatges de vaca, ovella, cabra i de búfala.
Al llarg de tot el dia més de cent personatges fan reviure la llegenda del bandoler Perot Rocaguinarda.
Petit forn de pa artesà situat a la zona del centre del poble. Formen part de la Ruta del Pa
Empresa fabricant de cerveses artesanes que crea amb passió un univers de sabors. Formen part de la Ruta del Pa
Elaboren sis tipus de formatges artesans tots produïts amb la llet crua de ramat propi de vaques
Formatges d’ovella, vaca, cabra i formatges ecològics. Formen part de la Ruta de la Llet
Durant la setmana s’organitzen diferents activitats de tipus lúdiques de caràcter cultural, esportiu o musical.
Una cursa de muntanya amb sortida i arribada a Olost que recorre per bonics paisatges del municipi
Fàcil i bonic recorregut entre bonics i extensos camps de conreu que té com atractiu principal el Pantà de Rexach.
Els llocs de pas i d’interès de la ruta són: Església Santa Maria d’Olost, Ermita de Sant Adjutori, Pleta de la Casanova, Font de la Casanova.
Una ruta d’alt interès arquitectònic i cultural que transcorre al voltant de masies emblemàtiques del Lluçanès.
Passem per indrets que ens faran reviure les llegendes que parlen dels enfrontaments de Nyerros i Cadells i de les seves lluites constants.
Itinerari circular que transcorre per pistes i senders entre camps de conreu, pastures i boscos, que ens permetran imaginar les emboscades que protagonitzaven les quadrilles de bandolers al Lluçanès.
Aquesta ruta permet descobrir el poble d’Olost i el seu entorn .
La font queda envoltada per una esplanada de terra on hi ha taules i bancs de fusta, i sota dos grans desmais.
Situada en un marge sota la pista forestal que comunica la part alta del nucli urbà d’Olost amb la zona de Rexach.
Bones vistes panoràmiques dels Pirineus Orientals, el paisatge agrari i forestal del Lluçanès, Montserrat i el poble d’Olost.
També es coneix amb els noms de pantà d’Olost, pantà de Santa Creu i pantà de la Gavarresa.
Ofereix una visió de conjunt de la figura del bandoler lluçanès, nascut a Oristà el 1582 i mort a Nàpols en data indeterminada.
Els seus dos campanars idèntics de torre octogonal i coronats amb balustrada, han donat a l’edifici una peculiaritat única i especial.
L’ermita està molt ben situada i des d’aquí es pot contemplar una vista panoràmica espectacular de tota la contrada.
c/ Vell, 3
08515 – Santa Creu de Jutglar (Olost)
93 888 00 50
turisme@ consorci.llucanes.cat
Horari d’atenció al públic:
de dilluns a divendres de 8.30h a 15:00h