L’Alou és un petit nucli de població rural del municipi de Sant Agustí de Lluçanès.
L’Alou és un petit nucli de població rural del municipi de Sant Agustí de Lluçanès. El poble està articulat a banda i banda d’un carrer principal costerut i sinuós, el carrer de l’Alou, que constituïa l’antiga carrerada del camí ramader que venia del Vallès en direcció Alpens i Castellar de n’Hug. El nucli de l’Alou sorgeix durant el segle XVIII a causa del pas dels ramats transhumants que hi feien parada i presenta una estructura representativa d’emplaçament nascut a partir de l’activitat transhumant.
La part més antiga està formades cases del segle XVIII que es troben ubicades a peu del carrer des de la fita ramadera fins a cal Magre, i constitueixen exemples significatius de construcció veïnal d’aquest segle.
El veïnatge de l’Alou pertanyia a l’antiga parròquia de Sant Genís de Pi que formava un extens alou que comprenia una gran franja de terreny allargada de ponent a llevant, que anava del nucli de l’Alou i església de Sant Genís de Pi, ara refós amb Sant Agustí, al veïnat de l’església de Sant Pere al Puig, a Sora.
L’existència d’aquest topònim és molt vella. L’antiga parròquia de Sant Genís de Pi pertanyia al monestir de Ripoll des d’abans de l’any 938. El fet de comptar amb església i defensa pròpia – la Guardia de Pinu citada en l’acta del 960- fa presumir que tingué en èpoques molt reculades una organització pròpia i unitària. Tal vegada el fet de pertànyer una part al monestir de Ripoll i l’altra a la Cambreria del monestir de Sant Joan féu que es dividís en dues parts passant la segona a unir-se a la parròquia de Sora.
Share this tour
Un mas situat al punt més alt d’Alpens, des d’on es gaudeix de les millors vistes del poble
Casa del segle XVII situada als peus del camí de trashumància per on es passaven els ramats de bestiar que anaven a la muntanya durant l’estiu per buscar pastures.
Es celebra als voltants del 25 d’agost, Sant Genís i el 28 d’Agost, Sant Agustí, copatrons del municipi.
La passejada combina una escapada fins a l’església de Sant Genís del Pi prop del serrat de la Ventrulla i un tram del Camí de llevant- Camí de Transhumància.
El safareig es va construir l’any 1937 per donar un equipament col·lectiu i facilitar les feines domèstiques de la llar dels veïns de l’Alou
La Fita es troba relacionada directament amb l’antic camí ramader que transcorria pel terme municipal de Sant Agustí de Lluçanès.
El safareig es va construir l’any 1937 per donar un equipament col·lectiu i facilitar les feines domèstiques de la llar dels veïns de l’Alou
D’orígens antiquíssims situada dins l’antic terme del castell de Lluçà.
c/ Vell, 3
08515 – Santa Creu de Jutglar (Olost)
93 888 00 50
turisme@ consorci.llucanes.cat
Horari d’atenció al públic:
de dilluns a divendres de 8.30h a 15:00h