Recuperat per un agricultor del Lluçanès (a la masia de Montorro), el blat forment, una varietat autòctona tradicional més digerible i d’alta qualitat, el podem trobar en pa, cervesa i blat escairat.
Aquest tipus de blat dur és una varietat estesa al Lluçanès i Osona, recuperada recentment amb la voluntat d’elaborar productes amb característiques pròpies, tot recuperant tècniques tradicionals d’elaboració del pa. Alguns pagesos i flequers de la zona, amb el suport del Consorci del Lluçanès, han engegat una iniciativa per produir blat forment, principalment per fer un pa rústic, rodó, de crosta rossa i cruixent, amb una molla humida i fosca, fermentat lentament, treballat a mà i cuit en forn de sola. La lleugeresa del blat forment, però, també permet produir cervesa blanca i en forma de blat escairat. El blat escairat és el gra de blat pelat ja sigui amb verdures substituint l’arròs, en amanides o d’acompanyament d’alguns plats.
Podeu descobrir amb més detall aquesta varietat de blat autòcton del Lluçanès a través de la Ruta del Pa, una ruta turística agroalimentària que permet conèixer el camí del blat forment del camp a la taula.
En forma de farina per a fer pa, pizzes, pastissos, arrebossats,… En forma de blat escairat cuinat amb verdures substituint lʼarròs, bullit i en amanides o dʼacompanyament dʼalguns plats. Per a cuinar el blat escairat, nʼhi ha prou en deixar-lo en aigua dʼun dia per lʼaltre i coureʼl amb aigua abundant.
Forns amb pa i brioxeria de blat forment:
Postal (PDF) Receptari de blat forment (PDF)
Us deixem la fitxa del producte singular – Blat Forment – en PDF, elaborada pel Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, membres de la Xarxa de Productes de la Terra, on hi podeu trobar la descripció del producte, la composició nutricional i les propietats per a la salut, les recomanacions de consum i una recepta per poder preparar a casa!
c/ Vell, 3
08515 – Santa Creu de Jutglar (Olost)
93 888 00 50
turisme@ consorci.llucanes.cat
Horari d’atenció al públic:
de dilluns a divendres de 8.30h a 15:00h