Recuperat per un agricultor del Lluçanès (a la masia de Montorro), el blat forment, una varietat autòctona tradicional més digerible i d’alta qualitat, el podem trobar en pa, cervesa i blat escairat.
Aquest tipus de blat dur és una varietat estesa al Lluçanès i Osona, recuperada recentment amb la voluntat d’elaborar productes amb característiques pròpies, tot recuperant tècniques tradicionals d’elaboració del pa. Alguns pagesos i flequers de la zona, amb el suport del Consorci del Lluçanès, han engegat una iniciativa per produir blat forment, principalment per fer un pa rústic, rodó, de crosta rossa i cruixent, amb una molla humida i fosca, fermentat lentament, treballat a mà i cuit en forn de sola. La lleugeresa del blat forment, però, també permet produir cervesa blanca i en forma de blat escairat. El blat escairat és el gra de blat pelat ja sigui amb verdures substituint l’arròs, en amanides o d’acompanyament d’alguns plats.
Podeu descobrir amb més detall aquesta varietat de blat autòcton del Lluçanès a través de la Ruta del Pa, una ruta turística agroalimentària que permet conèixer el camí del blat forment del camp a la taula.
En forma de farina per a fer pa, pizzes, pastissos, arrebossats,… En forma de blat escairat cuinat amb verdures substituint lʼarròs, bullit i en amanides o dʼacompanyament dʼalguns plats. Per a cuinar el blat escairat, nʼhi ha prou en deixar-lo en aigua dʼun dia per lʼaltre i coureʼl amb aigua abundant.
Forns amb pa i brioxeria de blat forment:
c/ Vell, 3
08515 – Santa Creu de Jutglar (Olost)
93 888 00 50
turisme@ consorci.llucanes.cat
Horari d’atenció al públic:
de dilluns a divendres de 8.30h a 15:00h