El Pantà de Rexach o pantà de la Gavarresa és valorat per la bellesa del paisatge que l’envolta i la diversitat d’espècies animals que hi habiten. Un bell paisatge de ribera, refugi de bernats pescaires, ànecs coll-verds i altres espècies, fan d’aquest tram de la Gavarresa, entre Olost i Santa Creu de Jutglar, un lloc d’interès paisatgístic molt interessant.
Es tracta d’un Espai Natural Protegit de l’inventari de zones humides de Catalunya, important per les seves comunitats faunístiques. A la cua del pantà donmina un bosc de ribera format per pollancres i un extens bogar. La vegetació de l’entorn és formada majoritàriament per boscos de pinassa i pi roig, amb roures. La fauna és l’element natural més destacable del pantà. Entre els amfibis hi ha citada granota verda, gripau comú, reineta i granoteta de punts. Entre els ocells nidificants, s’hi havia constatat la reproducció d’ànec collverd, polla d’aigua i balquer (aquest últim podria haver desaparegut com a conseqüència de la destrucció del bogar efectuada fa uns anys).
Entre els ocells de pas s’hi ha citat bernat pescaire, agró roig, xivitona vulgar, becadell i rascló.
L’espai compta amb una pantalla d’observació que conté dos plafons amb els principals mamífers i aus aquàtiques (sedentàries i nidificants, o hivernats), així com les principals aus aquàtiques de pas que es poden observar durant diferents èpoques de l’any al pantà.
Pels amants del senderisme es pot accedir al pantà a través de l‘itinerari del Pantà de la Gavarresa que té inici al poblel d’Olost.
També es coneix amb els noms de pantà d’Olost, pantà de Santa Creu i pantà de la Gavarresa. El pantà de Rexach, construït el 1945, té més d’1 km i mig de longitud i rep l’aigua de La Gavarresa. Fins els anys 70 va servir, fins i tot, per donar electricitat a part del Lluçanès.
c/ Vell, 3
08515 – Santa Creu de Jutglar (Olost)
93 888 00 50
turisme@ consorci.llucanes.cat
Horari d’atenció al públic:
de dilluns a divendres de 8.30h a 15:00h