L’església de Sant Salvador de Serradellops es troba situada davant la façana nord de la masia de Sansalvador, lleugerament aixecada i envoltada perimetralment amb un mur de pedra. Originalment era una petita església d’una sola nau coberta amb volta de canó i capçada a llevant per un absis semicircular amb una finestra d’una sola esqueixada.
Aquesta estructura inicial fou modificada per l’obertura d’un arcosoli al mur de migjorn, que abarca tota la seva amplada i reforçat exteriorment amb un altre mur que suporta el campanar d’espadanya de dos ulls. Posteriorment l’església fou novament modificada allargant-la pel cantó de ponent, amb la nova amplada, la qual cosa generà una nau més ampla, també coberta amb volta, i amb una unió molt deficient entre les dues voltes de diferent amplada. L’aparell de la part original és de carreuons allargassats, simplement escairats i armats en argamassa, disposats en filades uniformes i poc regulars, que palesen els nodes constructius propis del final del segle XI, i del segle XII en obres rurals mancades d’ornamentació.
Accés: S’accedeix a l’església a través de del camí que porta a la casa de Santsalvador, a la C62, punt quilomètric 3,5.L’església de Sant Salvador de Serradellops es troba situada dins l’antic terme del castell d’Oristà. El nom del lloc i l’església apareixen en un document fals del 977 i en un altre al 1047.
Les notícies segures corresponen al 1065, quan el bisbe de Vic, Guillem de Balsareny, donà a Adalbert i a Guerau un mas situat al terme del castell d’Oristà, a la parròquia de Sant Salvador de Serradellops, al Soler. Encara que consti que tenia funcions parroquials, havien de referir-se a la seva situació com a sufragània de Santa Maria d’Olost, ja que no consta en les llistes de parròquies que es confeccionaren abans de l’any 1154, ni en les posteriors.
Quan coneixem la seva situació al 1687 en una visita del bisbe Antoni Pasqual ja figura com a sufragània de Santa Maria d’Olost. Perdurà fins el 1878 quan fou unida a la nova parròquia de Sant Jaume i Sant Cugat d’Alboquers. L’església sols conserva les funcions parroquials de cementiri per als membres de la família del mas Sansalvador. És cuidada pels propietaris del mas i manté el culte, encara que s’utilitzi en poques ocasions
c/ Vell, 3
08515 – Santa Creu de Jutglar (Olost)
93 888 00 50
turisme@ consorci.llucanes.cat
Horari d’atenció al públic:
de dilluns a divendres de 8.30h a 15:00h