La Torre d’Oristà és un nucli de població rural situat en un punt central del municipi d’Oristà.
La Torre d’Oristà és un nucli de població rural situat en un punt central del municipi d’Oristà, al nord del nucli urbà d’Oristà i a l’est del nucli urbà de Sant Feliu Sasserra, en una carena delimitada per la vall del riu Bassí, a l’oest i la vall de la riera Gavarresa, a l’est.
Presenta una estructura típica de poble-carrer, amb un carrer principal: carrer Mossèn Riba Pont, que és el més antic i llarg i on es troba l’església parroquial de Santa Maria de la Torre. El carrer es va formar a banda i banda del camí ramader que ve des del nucli urbà d’Oristà i es dirigeix a Santa Creu de Jutglar, i les cases van ser construïdes al llarg del segle XVIII, tal com ho demostren nombroses llindes dels portals amb les dates inscrites.
La primera notícia que tenim de l’indret de la Torre d’Oristà data del 26 de gener de l’any 968, en un document escrit i testificat pel sacerdot Sunifred que fa referència de la donació al monestir de Ripoll de dues vinyes situades al Castell d’Oristà, prop de la Torre. El nucli urbà de la Torre d’Oristà té els seus orígens en la part més elevada del carrer Mossèn Riba Pont, on es va trobar una tomba antropomorfa picada a la roca i a on probablement hi havia la primitiva església del segle XIII. Tot i aquests orígens, no és fins al segles XVII i XVIII que el nucli creix d’una manera important fins assolir la xifra de 83 cases l’any 1782. Durant el segle XIX el creixement del nucli va continuar en relació amb els camins rals que creuaven el nucli.
La seva privilegiada situació permet contemplar amb tranquil•litat tot el Pirineu i passejar pels boscos del voltant.
La Caseta del Coll de l’Arç és una antiga masoveria totalment restaurada que es troba al costat mateix de la Ruta de la Transhumància.
Aquesta casa és molt coneguda al poble, per la seva llarga tradició com a casa de pagès típica de la comarca.
Tenim un lloc habilitat amb animals de bosc i domèstics: més de 30 espècies diferents d’aus autòctones i ànecs.
La Festa Major del Porquet es celebra el cap de setmana proper al dia de Sant Antoni, al gener.
La Festa Major del Porquet es celebra el cap de setmana proper al dia de Sant Antoni, al gener.
Ruta curta al voltant del poble de la Torre d’Oristà seguint camins amples.
La Ramada encantada és un planell de roques sobresortints al bell mig del camí ramader central, a la pleta de Pla Moixó.
El voltant de la font està ocupat per una petita esplanada on hi ha dues taules amb seients.
Puig Ciutat és un jaciment d’època romana,destruït de manera violenta per les tropes de Juli Cèsar l’any 49 aC.
Es tracta d’un edifici religiós de notables dimensions amb planta rectangular.
c/ Vell, 3
08515 – Santa Creu de Jutglar (Olost)
93 888 00 50
turisme@ consorci.llucanes.cat
Horari d’atenció al públic:
de dilluns a divendres de 8.30h a 15:00h