És un nucli rural de set cases disseminades al voltant de l’església parroquial.
Sant Martí d’Albars és un nucli rural de set cases disseminades al voltant de l’església parroquial. És el nucli històric antic del municipi de Sant Martí d’Albars i on es trobava la primitiva església documentada l’any 905 en l’acta de consagració de l’església de Santa Maria de Lluçà. Actualment, està format per l’església parroquial actual d’estil barroc- neoclàssic, la rectoria, la Torre del Baró, cal Vilardell, cal Petit, Cal Sallés, Cal Basibé i Cal Campaner.
Prop del nucli hi passa l’antic camí ral, anomenat també el camí de la Cendra, que provenia de Vic, travessava la Gavarresa pel pont Medieval de Sant Martí d’Albars i es dirigia a l’oest passant pel nord del nucli de Beulaigua, on s’hi troba un tram ascendent del camí empedrat.
El municipi de Sant Martí d’Albars està format per tres nuclis: Sant Martí d’Albars, Beulaigua i la Blava on hi ha l’ajuntament.
El nucli existeix ja al segle X amb l’emplaçament de l’església de Sant Martí d’Albars documentada l’any 905 en l’acta de consagració de l’església de Santa Maria de Lluçà, en la qual el bisbe de Vic vinculà a l’església consagrada diverses esglésies, entre les quals es troba la de “Sancti Martini de Medians sive de Albars et suo sacerdote”. La configuració del nucli actual, però, correspon a l’època de gran creixement demogràfic que es produeix tant a nivell de Catalunya i també al Lluçanès al segle XVIII. Així ho indiquen també les llindes de les cases del nucli i properes que porten inscrites les dates corresponents a aquest segle.
A Sant Martí d’Albars hi havia hagut una colla de tonedors amb tradició centenària, formada fa més de dos-cents anys quan l’activitat ramadera del bestiar de la llana era molt important per a l’economia del Lluçanès. Els tonedors esquilaven la llana de les ovelles abans que el ramat es disposés a pujar cap a les altes pastures del Pirineu.
Tradicionalment, el topònim reflectit al llarg de la documentació s’alterna entre dues formes: Sant Martí del Bas i Sant Martí d’Albars, tot i que fins a mitjans del segle XI coexistí amb un altre nom, “Medians”, que significaria terreny intermedi entre dues aigües, doncs Sant Martí d’Albars es troba situat entre la riera Gavarresa i la riera Lluçanès.
Casa del s. XVIII, rehabilitada amb encant i molt acollidora, ideal per escapades i desconnectar
És el dia del patró del poble, Sant Martí, bisbe de Tours, sota l’advocació del qual es va erigir l’església parroquial.
L’itinerari combina diferents elements naturals i patrimonials del municipi.
Està situada en una roureda, en una petita balma amb rocs de grans dimensions despresos.
Des d’aquest punt podem gaudir d’una preciosa panoràmica cap a l’oest del Lluçanès .
És un bonic i robust pont d’uns 25 metres de llarg amb un massís pilar central i dos ulls.
L’Església de Sant Martí d’Albars és d’estil barroc-neoclàssic de mitjanes dimensions constituït per una nau i un campanar de torreta.
c/ Vell, 3
08515 – Santa Creu de Jutglar (Olost)
93 888 00 50
turisme@ consorci.llucanes.cat
Horari d’atenció al públic:
de dilluns a divendres de 8.30h a 15:00h