L’església de Sant Feliu Sasserra, reedificada al segle XVI en estil gòtic tardà, es troba situada a l’antic centre medieval del nucli urbà, a la plaça Torres i Bages coneguda popularment com la plaça de l’església. És un edifici de tres naus de planta rectangular orientat a l’oest. Té annexada a la zona de tramuntana una capella construïda al segle XIX.
Destaca la portalada de l’antiga església romànica integrada a la façana sud de l’actual església: És un portal d’arc de mig punt adovellat amb dues arquivoltes en degradació que reposen sobre una imposta. La imposta al mateix temps fa d’àbac de la parella de capitells en relleu sobre pla que hi ha a cada banda, els quals són sostinguts per columnes de fust força llarg. L’arquivolta interna està ornamentada amb entrellaços de vímets, mentre que l’externa ha estat cisellada amb fulles que es disposen entre cintes nuades. Els dos capitells interiors són esculpits amb escenes històriques amb representacions de dos conjunts de personatges, ricament treballats en la vestimenta (túniques, vestits), les formes i els detalls. Els dos capitells exteriors estan decorats amb elements vegetals (fulles plenes de nervis) i animals (àligues), representacions freqüents a la tipologia romànica catalana.
L’interior de l’església és de tres naus de volta de creueria que presenten les claus de volta decorades i amb nervadures que desemboquen a uns pilars que tenen columnes adossades.
L’església de Sant Feliu Sasserra, originalment dedicada a Sant Feliu, Santa Maria i Sant Joan, es trobava dins l’antic terme del castell d’Oristà, al lloc anomenat ipsa Serra. El terme d’Oristà es troba documentat des del 908, i l’església apareix citada el 946. Tot i així l’església de Sant Feliu surt denominada al 952 com a domum de Sant Feliu i com església al 997 amb funcions parroquials existents abans del 1154. Així doncs molt aviat va adquirir funcions parroquials que no deixaria fins avui en dia.
L’església que es troba esmentada al segle X fou reedificada al segle XI i enriquida amb una portalada romànica amb capitells esculpits i arquivoltes treballades al segle XII. Va ser el 1581 que fou reedificada en gòtic tardà tot aprofitant una part de l’interior, alguns murs i la portalada. El 1881 s’hi afegí la capella del Santíssim a la banda nord i un segle més tard, als anys vuitanta, es va arranjar la façana
c/ Vell, 3
08515 – Santa Creu de Jutglar (Olost)
93 888 00 50
turisme@ consorci.llucanes.cat
Horari d’atenció al públic:
de dilluns a divendres de 8.30h a 15:00h