L’església es troba situada dalt d’un turó dominant el poble d’Oristà. L’església és d’una sola nau, amb absis carrat i teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. La façana principal, orientada al nord-oest, presenta un portal central emmarcat amb pedra motllurada. A la llinda hi ha la inscripció de 17+22. Sobre el portal hi ha una dovella de pedra, aprofitada de l’antiga església, amb el relleu de la imatge de Sant Cristòfol emmarcat dins un rombe. Una mica més amunt s’obre un òcul motllurat i a l’esquerra hi ha adossat un campanar de torreta cobert amb teulada de quatre vessants de forma piramidal, amb dos ulls d’arc de mig punt, i coronat per una creu de ferro. A la façana nord-est hi ha una petita finestra esqueixada coronada amb decoració d’arc de mig punt tapiada i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra. La façana sud-est hi ha l’absis carrat i no presenta obertures i la façana sud-oest presenta un petit cos adossat de teulada d’una sola vessant amb una finestra esqueixada decorada amb arc de mig punt i una finestra a la façana principal emmarcada amb monòlits de pedra.
El mirador de Sant Sebastià ofereix boniques vistes del poble i els voltants d’Oristà.
Accés: a 300 metres de la carretera B-433, punt quilomètric 9’800.Antigament la capella s’havia anomenat Sant Cristòfol (documentada des de l’any 923) i, segons tots els indicis, havia estat la capella del castell d’Oristà. Enderrocada pels terratrèmols del segle XV, es concedeix al rector d’Oristà construir de nou la capella de Sant Cristòfol, situada al puig de Sant Joan. El permís especificava que hi podien aixecar dos altars, l’un dedicat a sant Cristòfol i l’altre a sant Sebastià, protector contra la pesta que es va popularitzar a tot Catalunya durant el segle XV. A partir del segle XVII ja s’anomena església de Sant Sebastià.
L’any 1722, en temps del rector Jaume Codina, s’aixecava la nova capella de Sant Sebastià en substitució de la capella que s’hi havia bastit en el segle XV. Damunt del dintell es col·locà una bonica dovella central pertanyent al portal d’arc de mig punt de la capella anterior, on hi ha esculpida la imatge de Sant Cristòfol en un estil goticitzant, a datar probablement de la segona meitat del segle XVI.
c/ Vell, 3
08515 – Santa Creu de Jutglar (Olost)
93 888 00 50
turisme@ consorci.llucanes.cat
Horari d’atenció al públic:
de dilluns a divendres de 8.30h a 15:00h