El Monestir de Lluçà, antiga canònica agustiniana, constitueix un petit gran conjunt patrimonial medieval de primer ordre dins el romànic català. Aquest conjunt està format per l’església de Santa Maria de Lluçà que conserva l’absis romànic orientat a llevant i les dependències canonicals organitzades entorn al pati del bonic claustre del segle XII. Una petita joia arquitectònica que conserva 20 dels 22 capitells originals, decorats amb temes vegetals com fulles, tiges, pinyes i bestiari, així com àbacs i cornises d’entrellaços, palmetes i altres ornaments. Només un dels capitells presenta una iconografia antropomòrfica on es representen dues figures, una dona i un home, totalment vestits i asseguts, amb una tija vegetal que els neix entre les cames i que es desenvolupa vers la part alta del capitell, derivant amb sengles fulles. Es pensa que el tema correspon a un passatge de la llegenda oriental de Gilgamesh.
A l’església de Santa Maria de Lluçà es conserva l’antiga ferramenta medieval de la portalada principal, amb decoracions curvilines de ferro forjat acabats amb caps de serp. També conserva una còpia del preciós frontal d’altar d’origen italobizantí, datat del segon quart del segle XIII (l’original conservat al MEV), una còpia de la creu d’altar de Crist Majestat, original també conservada al MEV, i una petita col·lecció d’art litúrgic de la parroquia de Lluçà (calzes, crismeres, custòdies, copons, reliquiaris de la Vera Creu, encensers, talles, etc.).
El monestir també conserva una sala amb les pintures gòtiques originals del segle XIV que formaven part inferior de la volta del cor de l’església de Santa Maria de Lluçà. Es tracta d’un dels millors conjunts de pintura catalana que marquen l’època de transició de la pintura romànica al fresc a la pintura gòtica sobre taula.
A l’exterior de l’absis es conserven cinc tombes antropomorfes excavades a la roca, datades de principi del segle X, època de la consagració de la primera església de Santa Maria de Lluçà (905dc).
El recinte del monestir està clos per un mur perimetral i una porta d’accés lateral al cantó de migdia. La porta d’arc de mig punt, adovellat està coronat amb merlets o matacà, que recorda els sistemes medievals de defensa.
Horaris d’obertura:Dimecres, dijous i divendres, d’11 a 13.30 h
Dissabte i diumenge d’11 a 14 h i de 16 a 18 h
c/ Vell, 3
08515 – Santa Creu de Jutglar (Olost)
93 888 00 50
turisme@ consorci.llucanes.cat
Horari d’atenció al públic:
de dilluns a divendres de 8.30h a 15:00h