El Museu de Terrissa Catalana, també denominat Museu Rocaguinarda, es troba ubicat a la rectoria de Sant Andreu d’Oristà, al darrere de l’església parroquial. Es tracta d’un petit museu amb una col·lecció d’unes 5.000 peces de terrissa d’utilitat i ceràmica dels Països Catalans que té la finalitat de mostrar i conservar aquesta tradició popular.
El museu està articulat en tres plantes i dividit en 7 sales on es mostren objectes d’un mateix origen territorial. Aquesta exposició permet seguir cronològicament la terrissa catalana des del segle IV fins al segle XX, destacant els objectes medievals. S’hi poden veure també eines de treball habituals d’un terrissaire.
La primera sala de la planta baixa és la de Piera i Esparreguera, la segona la de la Bisbal d’Empordà, la tercera la de Sant Julià, Breda i Cardedeu. A la quarta sala es mostren objectes, motlles i materials constructius procedents d’una teuleria que es desmuntà de Barcelona: La teuleria Grossa. A continuació hi ha la sala de les Illes Balears i Verdú amb alguns dels objectes més antics del museu corresponents a Eivissa com uns tupins fets servir en rituals funeraris de l’any 600 aC.
Al primer pis es troben peces del segle XIII, XIV i XV procedents del Museu de Ceràmica de Barcelona (cedides en dipòsit) amb objectes de cases de Barcelona i un important fons de l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona. Al segon pis hi ha la sala de Castelló, València i Alacant amb objectes datats des del segle XII fins a l’actualitat; i la sala de Tarragona i la Franja de Ponent.
La tipologia de peces és molt variada des de càntirs a rajoles passant per gerros, morters, ampolles, tupins, bols, orinals, teules, fruiters, cassons, plats, porrons, canters d’oli, gerres d’olives, tombatruites, i un llarg etcètera.
El Museu de Terrissa es va inaugurar el 30 de novembre de 1981 gràcies a la iniciativa de Ramon Boladeras de Prats de Lluçanès i mossèn Àngel Franquesa, rector d’Oristà, amb la col·laboració de l’Associació Catalana de ceràmica i del Sr. Santiago Albertí. Inicialment era un petit Museu de Terrissa format per 425 peces repartides en cinc sales dels baixos de la rectoria. La seva col·lecció s’ha anat ampliant fruit de les diverses donacions de particulars. El 1990 el Museu de Ceràmica de Barcelona va cedir en dipòsit, per un període de 20 anys, un important fons de 800 peces datades entre els segles IV i XVIII, procedents de l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona i d’esglésies d’aquesta ciutat. Per la seva adequada exposició es van habilitat també unes sales del primer pis de la rectoria, inaugurades pel bisbe de Vic, Dr. Josep M Guix, el 10 de maig de 1992.
c/ Vell, 3
08515 – Santa Creu de Jutglar (Olost)
93 888 00 50
turisme@ consorci.llucanes.cat
Horari d’atenció al públic:
de dilluns a divendres de 8.30h a 15:00h