Sant Bartomeu del Grau, situat a l’est del Lluçanès, és separat de la Plana de Vic per la costa acinglerada a llevant del municipi.
Sant Bartomeu del Grau, situat a l’est del Lluçanès, és separat de la Plana de Vic per la costa acinglerada a llevant del municipi. La considerable altitud dels serrats que envolten el poble, al voltant dels 900 metres, permet contemplar unes esplèndides vistes de la Plana, i les muntanyes circumdants: el Montseny, les Guilleries i el Collsacabra, el Puigsacalm, de bona part del Pirineu Oriental: el Canigó, el Puigmal, el Pedraforca, el Cadí i de la serres situades a migdia com Montserrat.
Les primeres notícies de Sant Bartomeu del Grau es remunten al segle X, quan surt documentada l’antiga església situada a frec de la cinglera. No hi havia cap nucli concèntric entorn d’aquest edifici i era, tanmateix, el centre religiós i, en part, l’administratiu d’aquella petita comunitat a la qual donava el nom: Sanct Barthomeu del Grau. Durant tota l’edat mitjana el lloc de Sant Bartomeu del Grau era dominat pel senyor del Castell de Gurb. El segle XVI se separà del terme de Gurb per crear una batllia pròpia dominada pels Marquesos de Palmerola i, més tard, per successió, pels Alemany de Descatllar.
Des dels inicis de la seva història fins al segle XVI el poble era disseminat i avui encara se’n conserven la majoria dels masos (el Vilar, el Pujol, Vilaseca, les Ferreres, la Codina, Vilanova, el Vilaró, l’Alovet, entre d’altres). Sembla que aleshores, al segle XVI, havia començat a créixer el poble actual sota el serrat Puiggiró, al voltant de dos hostals, a banda i banda delcamí transhumant que anava de la Selva al Pirineu. El poble es va desenvolupar a banda i banda del camí ramader de Llevant, que era utilitzat antigament per traslladar els ramats de les pastures del Vallès a les del Ripollès, passant per l’altiplà del Lluçanès en direcció a Alpens. Actualment només conserva les cases del carrer de la banda de ponent i tot i que el poble ha anat perdent la seva fesomia antiga, encara conserva moltes cases velles del segle XVIII i de principis del XIX, amb llinda i dovelles en els quals hi ha dates, creus i noms esculpits en la pedra.
El creixement d’ aquest nucli al llarg dels segles XVII i XVIII féu que l’any 1780 s’hi traslladés el culte parroquial. Així es va construir unanova església, més espaiosa, d’estil barroc neoclàssic, al capdavall del poble.
Des de la terrassa es contempla tot l’altiplà del Lluçanès, i els voltants de la casa són perfectes per caminar i anar amb bicicleta.
Antic paller restaurat recentment amb un ambient rústic, acollidor i de màxim confort on podreu gaudir de la natura i de tranquil·litat.
Una zona on el món de pagès encara és viu, un entorn tranquil de camps i animals, convivència amb les tasques de l’agricultura i ramaderia.
Els propietaris de la finca els hi oferiran visites guiades a la casa de camp, hortalisses, caça i embotits i els guiaran en les seves visites.
La fira es centra a donar a conèixer aspectes relacionats amb el medi, fomentant les activitats de lleure al territori, prioritzant aspectes de sostenibilitat i respecte pel medi natural.
Ofereix productes fresc d’alimentació, de qualitat i proximitat, així com productes de xarcuteria d’elaboració pròpia.
Les melodies actuals del ball de bastons són autòctones i només es toquen a Sant Bartomeu del Grau.
El sender transcorre per les rieres de la Tuta, el Pujol, les Llobateres i les balmes del Molí de la Codina i la riera de Sant Bartomeu.
Una ruta per descobrir els elements d’art romànic que trobem a Sant Bartomeu del Grau.
Una ruta que uneix diferents elements patrimonials, naturals i arquitectònics de Sant Bartomeu del Grau.
El Raid engloba diferents proves per a diferents categories i transcorre per camins i pistes envoltades de grans paratges naturals i increïbles vistes.
Està situada en un indret enclotat i frescal, un punt d’interès paisatgístic situat al nord-est del municipi de Sant Bartomeu del Grau.
Les balmes són un indret amb un alt valor geològic, ecològic i paisatgístic.
Aquesta església es trobava dins l’antic terme del castell de Gurb, al lloc de Fenollet. No degué passar de capella rural dependent de la parròquia de Sant Bartomeu del Grau.
L’Església Vella es situa al lloc anomenat el Grau, prop del cingle, és l’origen del poble i conserva una part de la seva construcció i les traces del que fou una església romànica del segle X.
Sant Jaume d’Alboquers forma part d’un conjunt arquitectònic situat en un indret elevat.
A la capella Fonda, situada a la capçalera de la nau lateral est, hi ha l’exposició d’orfebreria d’art religiós de les parròquies de Sant Bartomeu del Grau i de Sant Jaume d’Alboquers.
L’edifici pren el nom de la propera masia de la Devesa i està annexionat a una antiga masoveria a la part de ponent.
Activitat dirigida a famílies, empreses, centres de lleure o grups d’amics i amigues. Per a grups de màxim 6 persones
c/ Vell, 3
08515 – Santa Creu de Jutglar (Olost)
93 888 00 50
turisme@ consorci.llucanes.cat
Horari d’atenció al públic:
de dilluns a divendres de 8.30h a 15:00h