Petita perla romànica del segle XI, amb campanar d’espadanya, absis i portalada a migdia, presidida per xiprers imponents, la capella de Fenollet és l’edifici més bell del terme de Sant Bartomeu.
Consta d’una nau coberta amb volta de canó, reforçada per un arc toral i capçada a llevant per un sol absis. Aquest té centrada una finestra de doble esqueixada, amb l’arc de l’exterior rebaixat en el gruix del mur; exteriorment, el mur ha estat decorat amb un fris d’arcuacions cegues, distribuïdes en sèries de quatre, entre cada dues bandes llombardes. Al mur del costat de migjorn s’obre una altra finestra de doble esqueixada, i un portal amb dovelles en arc de mig punt, sense cap element decoratiu. Curiosament un portal d’unes proporcions i característiques semblants a aquest, es troba també el mur de ponent, avui tapiat, però perfectament visible. A la porta del costat de migjorn hi ha un curiós i bell forrellat, molt simple i de forma tradicional, però amb unes decoracions geomètriques, que consisteixen a combinar la línia trencada amb punts.
Aquesta església es trobava dins l’antic terme del castell de Gurb, al lloc de Fenollet. No degué passar de capella rural dependent de la parròquia de Sant Bartomeu del Grau.
El lloc de Fenollet apareix esmentat l’any 1179, quan el bisbe de Vic Pere Redorta consagrà la propera església de Sant Miquel de l’Erm; entre les ofrenes per a la seva dotació Bertran de Fenollet donà un quarter d’ordi cada any del seu mas, que devia portar el nom del donant.” “Encara que l’església sigui molt anterior, no és fins el 1257 que apareix documentada l’església de Sant Jaume.” “Entre els segles XV i XVII consta que l’església tenia dotació pròpia i rebia delmes i primícies de masos veïns, la qual cosa fa pensar que en els seus orígens tingués certes funcions parroquials o que li haguessin pervingut de l’antiga església de Sant Miquel de l’Erm, desapareguda de fa temps. Amb tot des del segle XV ha estat sempre dependent de la parròquia de Sant Bartomeu del Grau, el rector de la qual tenia cura de l’església, actuant un parell d’hereus dels masos dels voltants com a obrers.
c/ Vell, 3
08515 – Santa Creu de Jutglar (Olost)
93 888 00 50
turisme@ consorci.llucanes.cat
Horari d’atenció al públic:
de dilluns a divendres de 8.30h a 15:00h