Imponent pedra situada al peu del camí ramader de ponent. És un gran monòlit de 2,23 metres d’alçada de forma prismàtica situat en una zona erma entre camps, al peu de l’actual carretera BV-4341. La Fita es troba relacionada directament amb l’antic camí ramader que transcorre pel terme municipal de Lluçà. Senyalitzava i indicava l’orientació de la carrerada i el pas dels ramats transhumants que a l’estiu es dirigien a les zones altes de pastures.
Tradicionalment es celebra l’aplec de Cinquagesma al voltant de la Pedra Dreta (2a Pasqua)
La Pedra Dreta té associada una llegenda: Explica que ”El pont medieval que serveix de passera de la riera de Merlès, entre Sant Martí i Santa Maria, diu que el va fer el dimoni portant les pedres de vora el castell de Lluçà. Quan portava l’última pedra ja era quasi a trenc d’alba, i quan travessava el pla de la Casanova del Grau, va cantar un gall i, com era preceptiu, quan el gall cantava al diable li calia tornar a l’infern encara que no hagués acabat la feina. Tots els preufets del dimoni eren d’una sola nit, i si durant aquest temps no podia acabar la feina, l’obra romania inacabada per sempre més. Amb l’espant que va rebre el dimoni en sentir cantar el gall, va deixar caure la pedra i aquesta va quedar clavada a terra, i des d’aquell dia sempre més n’han dit la Pedra Dreta” (TORRES, Jordi (2002). Camins amb memòria. Llegendes, dites i fets de la vora del camí. Solc)
Pelegrí Casades, en el llibre “Lo Lluçanès” editat l’any 1897, descriu el monòlit, destacant que al capdamunt hi ha esgrafiada la data de 1773. Actualment la data ja no s’observa.
c/ Vell, 3
08515 – Santa Creu de Jutglar (Olost)
93 888 00 50
turisme@ consorci.llucanes.cat
Horari d’atenció al públic:
de dilluns a divendres de 8.30h a 15:00h