La Ruta del Pa és una ruta turística agroalimentària que permet conèixer el camí del blat forment (una varietat de blat autòcton del Lluçanès) del camp a la taula. Si enyores el pa de debò, el que es feia amb mètodes artesanals, farines locals i massa mare, pots realitzar la ruta del Pa. Pots fer la ruta sencera o per parts, es pot visitar una masia de pagès on es cultiva el blat, dos forns de pa on treballen amb el blat forment, i un obrador de cerveses artesanes acompanyats d’un tast. Tot a través dels seus protagonistes! On l’activitat pagesa és molt viva i on els aliments no es fabriquen: es fan.
Et proposem dues maneres de fer la ruta:
1.- Ruta complerta, amb la visita a tres punts de la ruta (forn a escollir)
Un recorregut gastronòmic per terres del Lluçanès que et permet entendre com es treballa aquest aliment de manera tradicional. Els secrets es van desvetllant pas a pas, començant als camps de conreu, passant pels petits obradors amb forns de llenya, mostradors de marbre i la característica aroma del bon pa, i acabant aprenent a distingir el sabor del blat forment a la cervesa artesana!
Informació i reserves: rutadelpa@gmail.com / 699 713 826
2.- Ruta personalitzada. Contacta individualment els punts a visitar:
La ruta del pa es pot iniciar al Mas Terricabras amb una visita a la finca agrària familiar on es podran observar els camps de blat forment en temporada de primavera/estiu. La mateixa família explicarà la història del blat forment, la seva recuperació al Lluçanès i tot el procés de producció (la llavor, la germinació, la maduració i la sega), així com les seves característiques i usos gastronòmics. Una experiència que t’apropa al món rural. Inclou tastet de blat forment escairat.
Mas Terricabras s/n, Oristà
La vista consisteix a conèixer el forn de llenya tipus moruno, un obrador que s’ha mantingut en el temps i un dels destins de la farina de blat forment. Descobrireu l’essència de l’ofici de forner, l’obrador, les fases per elaborar els diferents tipus de pa i coques, envoltats d’una olor irresistible. Inclou tastet de pa de blat forment i coca.
Plaça Nova, 4. Sant Boi de Lluçanès
La vista permet descobrir el forn de llenya familiar, una llarga història de vida, que ha mantingut la seva essència en la 5a generació de forners. Podreu conèixer el funcionament del forn i us explicaran el procés d’elaboració del pa de blat forment: un pa amb textura i aroma com el d’abans. Inclou obsequi d’un panet de blat forment.
Crta. de Gironella, 28. Olost
Visita a l’obrador de cerveses artesanes on es podrà conèixer el procés d’elaboració natural i tradicional de la cervesa per aconseguir un producte de qualitat amb aromes i sabors únics. Podreu fer un tast de les cerveses elaborades amb blat forment i llúpol del territori.
c/ Indústria, 10. OlostDescarregueu PDF
Forn Sant Adjutori – c/Gironella, 28. Olost
Pastisseria Cal Parra – c/Berga,18. Olost
Fleca d’Oristà – c/ de la Roqueta, 2. Oristà
Forn J. Bruch (Cal Finus) – Plaça de Can Claus, 2. Prats de Lluçanès
Forn Cal Pujals – Plaça Nova, 4. Sant Boi de Lluçanès
Cal Pastisser (Forn i queviures Riba) – Plaça de Baix, 2 – Sant Feliu Sasserra
.
c/ Vell, 3
08515 – Santa Creu de Jutglar (Olost)
93 888 00 50
turisme@ consorci.llucanes.cat
Horari d’atenció al públic:
de dilluns a divendres de 8.30h a 15:00h