És una petita joia del romànic del Lluçanès, situada dalt del turó del castell de Lluçà, vers la seva banda nord-est, a pocs metres del que fou la fortalesa. Es tracta de l’antiga capella del Castell de Lluçà, una església del segle XI, de planta circular, una tipologia de les quals n’hi molt poques a Catalunya. L’església té un petit portal cap a ponent, i un absis a llevant. La nau és coberta amb una cúpula totalment circular i l’absis amb volta de quart d’esfera. La porta, oberta amb arc de mig punt, se situa a ponent; al cantó de migdia, prop de l’obertura de l’absis i al fons d’aquest a llevant s’obren dues finestres de doble esqueixada.
Es tracta d’un dels millors i escassos models d’església romànica rotonda de Catalunya. Se’n conserven sis de senceres i tres de mutilades.
Accés: des del pàrquing del Monestir de Santa Maria de Lluçà es segueixen les marques del GR1 (blanca- vermella) i la marca groga horitzontal de l’itinerari familiar “Pujada al Castell de Lluçà”.
i En cas de voler visitar el castell amb grups nombrosos cal posar-se en contacte, per recomanacions i informació, amb els propietaris : castelldelluca@gmail.com
L’església de Sant Vicenç del Castell es trobava situada dins l’antic terme i junt al clos del castell de Lluçà i no degué passar de capella castellera dels senyors del castell. La primera notícia de l’existència de l’església de Sant Vicenç es troba el 988 quan es jurà el testament sacramental de Sunifred I, senyor del castell de Lluçà, sobre l’altar de sant Vicenç, màrtir, l’església del qual es trobava al comtat d’Osona, junt al castell de Lluçà al qual deixava tretze ovelles.
El 1006 es féu un jurament semblant en el mateix lloc pel testament del fill de l’anterior, Guisad I, també senyor del castell. A partir de l’any 1236 apareix l’existència d’un sacerdot beneficiat, encarregat del culte de l’església. A principi del segle XV començà el declivi de la capella que anava unit al del castell.
Amb la decadència de la canònica regular vingué la fi del culte a la capella de Sant Vicenç, així quan el 1685 la visità el bisbe Antoni Pasqual, si bé encara hi trobà un petit retaule dedicat a Sant Vicenç, comprovà com l’edifici ja no servia pel culte. La situació d’abandó secular de tres-cents anys va fer que malgrat la seva solidesa l’edifici es degradés considerablement. L’any 1987 s’iniciaren les obres de la primera fase de restauració de l’església per l’arquitecte de Vic, Manel Anglada, a compte de la Generalitat de Catalunya. En la restauració final es consolidà el temple i es construí una nova teulada.
c/ Vell, 3
08515 – Santa Creu de Jutglar (Olost)
93 888 00 50
turisme@ consorci.llucanes.cat
Horari d’atenció al públic:
de dilluns a divendres de 8.30h a 15:00h