El santuari de la Mare de Déu dels Munts presideix el massís dels Munts des del qual es poden admirar unes extraordinàries vistes de 360º: el Montseny, Collsacabra, els Pirineus orientals, el massís del Pedraforca o Montserrat, en són alguns exemples.
L’actual església és una construcció relativament moderna, erigida l’any 1695, en substitució d’una altra més modesta, una capella, probablement d’estil romànic. L’edifici de grans dimensions està orientat d’est a oest, amb la façana principal a la part de ponent, precedida d’un espaiós atri, al qual s’hi accedeix a partir d’una escalinata de pedra. Destaca el portal d’accés bisellat amb brancals i llinda de pedra picada datada de l’any 1700 i del rosetó de forma octogonal obert al centre de la façana, així com el campanar que té una alçària de 15 metres.
A l’interior es conserva el retaule major, d’estil neoclàssic, que té per estructura bàsica un baldaquí rectangular amb tres columnes estriades a cada angle, marc que dona relleu a la imatge de la Mare de Déu dels Munts. Al cim del baldaquí, la imatge de Sant Joan Baptista , com patró de l’ermita. A la dreta, mirant l’altar hi ha plafons representant Sant Antoni, el somni de Sant Josep i les esposalles de Maria i Josep; a l’esquerra, Sant Domènec, la fugida d’Egipte i l’adoració dels Mags. L’escenificació de la volta, damunt del baldaquí, escenifica algunes de les lletanies lauretanes.
Popularment es diu que les imatges del santuari de la Quar i la dels Munts es veuen l’una a l’altra.
Accés: A 2.200 metres de la carretera BP-4653 a l’altura de l’Hostal del Vilar, punt quilomètric 16,100.Situada dins l’antic terme del castell de Lluçà, fou una capella rural dependent de la parròquia de Sant Boi de Lluçanès. Segons Mn. Pladevall, tot i la manca de documentació, els Munts podria haver estat un lloc de talaia o defensa en temps de la reconquesta. Les primeres notícies s’inicien l’any 1170 quan consta l’existència de Santa Maria del Mont (de Monte), que en endavant rebria diferents llegats dels feligresos de la comarca; una de les notícies es troba al 1227, quan Maria de Vila-rasa li féu uns llegats testamentaris. La devoció augmentà amb la creació, l’any 1335, d’una confraria de fidels dels voltants de la Mare de Déu. El segle XVII fou d’un gran esplendor del santuari doncs l’any 1679 el papa Innocenci XI revitalitzà la confraria i el 1695 es començà a edificar el nou temple que conforma el santuari actual i que es va acabar el 1700. De l’edifici antic no queda cap vestigi.
Cada any, el dilluns de pasqua, es celebra l’aplec del Santuari dels Munts, on es reuneixen feligresos de diverses parròquies del Lluçanès.
c/ Vell, 3
08515 – Santa Creu de Jutglar (Olost)
93 888 00 50
turisme@ consorci.llucanes.cat
Horari d’atenció al públic:
de dilluns a divendres de 8.30h a 15:00h