Està envoltat per un extens paisatge boscós, agrícola i ramader i configurat per reculats vestigis d’història.
El poble d’Oristà, situat al sud del Lluçanès, està envoltat per un extens paisatge boscós, agrícola i ramader i configurat per reculats vestigis d’història: s’han trobat destrals de pedra d’entre 1700 i 1500 aC, materials ibers, el jaciment romà de Puig Ciutat, i fou bressol d’un dels bandolers més famosos de l’època moderna: Perot Rocaguinarda.
Oristà també amaga autèntiques joies arquitectòniques com la cripta romànica i carrerons que configuren un petit nucli d’origen medieval. Domina l’església la robusta església neoclàssica de Sant Andreu, documentada des de l’any 942, situada en un punt elevat del poble, i l’antic carrer de Vic que avança en direcció nord-est fins als peus del cingle de Sant Sebastià on gira cap a l’est. Dalt del turó hi ha el mirador de Sant Sebastià des d’on es poden admirar una preciosa vista del poble i els seus voltants. També us podeu acostar a La Torre d’Oristà, un nucli que forma part del municipi d’Oristà.
Si visiteu Oristà no us podeu perdre fer una visita al jaciment de PUIG CIUTAT
No va ser fins al segle XVII quan el nucli va créixer d’una manera important, tot i que aquest creixement es va aturar amb el tràgic pas de les tropes filipistes el 7 de febrer de 1714, quan van cremar diverses cases i espoliar béns, especialment a l’església. Després de 1714 es reconstrueix i s’eixampla el nucli d’una manera important (en són testimoni les nombroses llindes datades al segle XVIII i la reconstrucció de l’església parroquial, acabada l’any 1739), creixement que continua durant el segle XIX.
Una zona molt tranquil·la on podràs descansar i gaudir del que realment importa: la família i els amics.
La fira d’artesania d’Oristà es celebra a finals de novembre, el cap de setmana abans de la Festa Major del poble que és el 30 de novembre.
Es venen productes alimentaris, queviures, carn i embotits artesans: bulls, fuets, llonganissa, etc.
Han recuperat diferents varietats locals de cultiu: blat forment, cigró d’Oristà, tomàquet verd. Formen part de la Ruta del Pa.
La festa Major de Sant Andreu d’Oristà es celebra el cap de setmana proper al dia del patró de la parròquia (Sant Andreu)
Transcorre gran part per corriols entre turons i carenes amb vistes excel·lents al poble.
El recorregut que ens ofereix la ruta vermella és una representació dels valors amagats que podem trobar entre els boscos d’Oristà.
La ruta pels voltants del poble d’Oristà permet fer una passejada seguint el curs de la riera Gavarresa.
El concert de la Lluna Plena es celebra a la tarda-vespre d’un dissabte de juny, de lluna plena, a l’ermita de Sant Sebastià.
El voltant de la font és molt humit, amb abundant vegetació típica de vessant obaga i hi ha una zona amb taules i cadires pels visitants.
Sobre un puig enlairat i a peus de l’ermita de Sant Sebastià es domina la vista del bonic poble d’Oristà.
Es tracta d’un petit museu amb una col·lecció d’unes 5.000 peces de terrissa d’utilitat i ceràmica dels Països Catalans que té la finalitat de mostrar i conservar aquesta tradició popular.
El mirador de Sant Sebastià ofereix boniques vistes del poble i els voltants d’Oristà.
Originalment era una petita església d’una sola nau coberta amb volta de canó i capçada a llevant per un absis semicircular amb una finestra d’una sola esqueixada
Davant de la capella de Sant Nazari, encara es conserven les restes de diverses edificacions que corresponien a l’antiga cel·la de l’ermità de la capella i un molí d’oli per a ús d’aquesta capella.
És el mas on nasqué Perot Rocaguinarda, que es convertiria en un dels bandolers més coneguts al Principat de Catalunya a principis del segle XVII.
Presenta dos nivells parcialment superposats arran del descobriment de la cripta-tribuna de l’antiga església romànica.
c/ Vell, 3
08515 – Santa Creu de Jutglar (Olost)
93 888 00 50
turisme@ consorci.llucanes.cat
Horari d’atenció al públic:
de dilluns a divendres de 8.30h a 15:00h