La Trencadansa és una dansa cerimonial i molt estimada pels pradencs que es balla el 22 de gener, per Sant Vicenç, festa major de Prats de Lluçanès, a la plaça Vella. La dansa consta de tres parts: la trencadansa pròpiament dita, el ballet de Déu i la corranda. Hi participen vuit parelles distribuïdes en dos grups i les dues parelles que els encapçalen actuen com a capdanseres.
Els balladors van vestits amb jaquetes de vellut negre, camisa blanca, pantalons fins a sota genoll de vellut negre, faixes vermelles, mitges blanques, barretines vermelles i espardenyes de vetes negres. Els capdansers porten capa negra i barret de copa. La vestimenta de les noies, renovat el 2003, està format per: mantellines blanques, cossets negres, faldilles (antigament eren florejades), enagos, mitges blanques i sabates negres.
Un dels elements utilitzats i símbol de la Trencadansa és la Morratxa o Almorratxa: és un recipient decorat fet de vidre en forma d’ampolla de la qual en surten uns petits brocs semblants als d’un setrill d’oli, que omplien amb perfum amb la qual es perfumaven a les balladores.
Hi ha dades escrites sobre aquesta dansa de finals del s. XIX però possiblement ja es ballava anteriorment, ja que podria tenir relació amb l’antiga confraria del Roser de la localitat ja que en els llibres de comptes d’aquesta confraria es fa menció de les almorratxes en segles anteriors. Antigament es ballava a la tarda del 22 de gener però també s’havia ballat durant les festes del Roser dels mesos de maig i octubre, costum aquest darrer que es va perdre a finals del segle XIX. A partir del 1946 va començar a ballar-se al matí.
VISITAR WEB DANSESVIVES
c/ Vell, 3
08515 – Santa Creu de Jutglar (Olost)
93 888 00 50
turisme@ consorci.llucanes.cat
Horari d’atenció al públic:
de dilluns a divendres de 8.30h a 15:00h