El Contrapàs és una dansa que es balla al voltant del solstici d’estiu, concretament el 24 i 25 de juny, en el marc de les festes de Sant Joan i els Elois, i s’ha convertit en un símbol de la tradició del poble de Prats de Lluçanès. El dia 24 a la nit, seguint la marxa de les torxes, els carruatges i els animals, es fa parada a la plaça Vella i a la plaça Nova. Allí, a la llum de les fogueres i al so dels músics del grup orquestral de Prats, es balla el Contrapàs. El dia 25, el dia dels Elois, es repeteix el recorregut i les ballades. Els balladors van vestits de traginers amb llargues bruses negres, mocadors blancs, gorres i espardenyes de vetes, i porten com objecte característic un bastó que es posen l’esquena per ballar.
La dansa presenta dues parts, primer en grups de quatre es balla l’anomenat contrapàs dels traginers, i a continuació es balla el contrapàs del poble, on es formen nombroses cadenes de vilatans, dirigides en els seus extrems per un traginer, que en semicercle i agafats de les mans, ballen la dansa al voltant de la plaça.
El Contrapàs és una dansa que es documenta que es ballava al segle XIX. El transport de baietes va ser molt important als segles XVII i XVIII, i arriba fins Aragó i Castella. Aquest transport el feien els anomenats en aquell moment Elois. Descripcions fetes a finals del segle XIX expliquen que la dansa del Contrapàs era ballada el dia 25 de juny pels traginers o Elois que es reunien al pla de Santa Llúcia per començar la cursa dels Elois fins a l’ermita de Sant Sebastià. També s’explica que el dia anterior, dia de Sant Joan, es reunien a la nit al voltant d’una foguera i ballaven igualment aquesta dansa. La desaparició de l’antic ofici de traginer va fer que la festa dels Elois es mantingués sense massa vitalitat fins a inicis dels anys 70 del segle XX. Cada vegada hi havia menys participació al carrer i molt poques persones recordaven el ball del Contrapàs. El Grup Germanor, que durant molts anys va treballar per la recuperació de les festes populars, va decidir a partir de l’any 1979, impulsar de nou aquest ball i va començar a ensenyar-lo a la quitxalla. Es van fer noves bruses imitant les dels antics traginers i de mica en mica la plaça es va tornar a omplir de balladors, fins que un any van sortir cent vint persones de totes les edats vestides de traginers. El ball s’havia recuperat amb força i s’havia donat una important embranzida a la festa. Actualment l’assaja el grup Dansa i tradició.
VISITAR LA WEB DANSES VIVES
c/ Vell, 3
08515 – Santa Creu de Jutglar (Olost)
93 888 00 50
turisme@ consorci.llucanes.cat
Horari d’atenció al públic:
de dilluns a divendres de 8.30h a 15:00h