Situada dalt d’un turó, des de l’església de Sant Sebastià es pot observar una bonica perspectiva del poble de Prats de Lluçanès. L’església és robusta, d’una sola nau amb una torre poligonal de 8 costats. Té adjunt un campanar de torre on s’hi obren quatre esvelts ulls d’arc de mig punt.
La façana principal parcialment arrebossada i orientada al nord-est, presenta una portalada d’arc de mig punt emmarcada amb curtes dovelles i amb pilastres de pedra adossades als costats, flanquejats per dos motius esculturats, que sostenen la motllura que ressegueix l’arc. A la clau de l’arc hi ha la data inscrita de 1801 dins una decoració de segell ornamental. A sobre del portal hi ha una fornícula, on s’hi ubica una moderna imatge de Sant Sebastià. La decoració de la fornícula reprodueix la decoració del portal. A la part superior hi ha un rosetó emmarcat amb pedra motllurada i una imposta que separa el timpà, coronat per una pilastra apuntada i amb bola de pedra i una creu.
Aquests elements també es repeteixen al capdamunt de la rampa d’accés a l’església, iniciant el mur de pedra que envolta l’església i que li dona un caràcter de fortificació.
Davant la petita esplanada de l’ermita de Sant Sebastià hi acaben les curses dels Elois que es fan en el marc de la Festa de Sant Joan i els Elois.
Així mateix la zona de Sant Sebastià forma part d’un dels punts de l’Espai de Memòria, un itinerari commemoratiu dels fets ocorreguts el 3 de febrer de 1939 quan, després d’un cruent combat, les tropes franquistes van entrar a la població de Prats de Lluçanès i van ajusticiar 250 soldats republicans.
Accés: A 800 metres de la carretera BV-4401, punt quilomètric 21 o seguint l’itinerari familiar Ruta de la Bruixa NapaLa primitiva capella, que era una edificació de la primera meitat del segle XVII, al costat del mas que rep el mateix nom i que fou la casa dels ermitans, s’hauria originat arran d’alguna de les pestes que afectaren Prats a principis d’aquell segle. La capella en aquesta època era coneguda com Sant Sebastià del Puig.
L’any 1777 el rector Antoni Vinyes construeix el nou temple, que havia quedat destruït per les guerres de començaments de segle XVIII. Les obres finalitzaren a principis del segle XIX i mossèn Mirambell hi va dir la primera missa el dia 27 d’octubre de 1804. En la construcció hi havia participat tot el poble (hi anaven a treballar el diumenge sortint de missa) i s’hi havia celebrat rifes i obres de teatre per recaptar diners. També s’hi recolliren almoines entre la gent del poble i de pagès.
El 1821 consta que fou un emplaçament de quarantena per la gent que volien entrar a Prats, com a mesura de precaució degut a la epidèmia de pesta groga que hi havia. El 1875 l’església es va fortificar en motiu de la tercera Guerra Carlina i l’any 1885 es posaren els retaules fets pel fuster Serra i hi portaren, en processó, les imatges de la verge del Remei i de Sant Pere màrtir.
c/ Vell, 3
08515 – Santa Creu de Jutglar (Olost)
93 888 00 50
turisme@ consorci.llucanes.cat
Horari d’atenció al públic:
de dilluns a divendres de 8.30h a 15:00h